Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μανταρίνι Αρωματικό : Φρουτώδης και Ελαφριά μαρμελάδα με 40% λιγότερη ζάχαρη


Το μανταρίνι είναι το πιό αγαπημένο μου φρούτο απ' όλα. Καταρχήν για το υπέροχο άρωμά του , αλλά και για την σπιρτάδα του, που είναι πιό εκελπτυσμένη από τα άλλα επεριδοειδή. Ίσως βέβαια και ο σχετικά περιορισμένος χρόνος που είναι διαθέσιμα τα μανταρίνια, τα κάνει ακόμη πιό επιθυμητά.

Και βέβαια όταν αναφέρομαι σε μανταρίνια , πάντα εννοώ τις κλημεντίνες: τα λεπτόφλουδα με τις αρωματικές φλούδες και την έντονη αλλά και τόσο ισορροπημένη γεύση!


Οι χρήσεις λοιπόν αυτού του φρούτου και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτό, είναι πολλες και ενδιαφέρουσες: Για παράδειγμα η μαρμελάδα εκτός από την κλασσική της χρήση με βούτυρο σε ψωμί ή φρυγανιά για ένα απλό και θρεπτικό πρωινό, είναι εξαιρετική σε ένα πιάτο με μιά ωραία ποικιλία τυριών , μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά ένα ψημένο στο φούρνο camembert , ή ακόμη να χρησιμοποιηθεί για μιά διαφορετική πάστα φλώρα .

Η μαρμελάδα αυτή, επειδή περιέχει αρκετά λιγότερη ζάχαρη (περίπου 40% λογότερο) από την κλασσική αναλογία, διατηρεί έντονα τον φρουτώδη χαρακτήρα της και τη φρεσκάδα της. Λόγω της μειωμένης ζάχαρης , προτείνω και τη συντήρησή της στο ψυγείο.


ΥΛΙΚΑ για τη μαρμελάδα 
1 Κg μανταρίνια μικρά , λεπτόφλουδα και αρωματικά
600g ζάχαρη
2 Κ. χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά τα μανταρίνια και τα τρυπάω σε πολλά σημεία με ένα σουβλάκι μεταλλικό (να περνάει από την άλλη πλευρά το σουβλάκι).
Βάζω όλα τα μανταρίνια σε ένα μεγάλο μπωλ και τα σκεπάζω με νερό. Τα αφήνω 6 ώρες να ξεπικρίσουν. 
Τα κόβω στη μέση -αν έχουν κουκούτσια τα βγάζω- και τα βάζω σε μιά μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 11/2 φλυτζάνι νερό, από αυτό μέσα στο οποίο ξεπίκρισαν.
Αφήνω να βράσουν για λίγο , ώστε να μαλακώσουν οι φλούδες από τα μανταρίνια. 

Βγάζω τα μανταρίνια και τα περνάω από το multi, να πολτοποιηθούν. Στο νερό που είναι στην κατσαρόλα προσθέτω τη ζάχαρη και αφήνω να πάρει μιά βράση και όταν αρχίζει λίγο να δένει, προσθέτω και τα μανταρίνια . Αφήνω να βράσουν για λίγο και παράλληλα να δέσει το μίγμα. Όταν αρχίσει να φαίνονται τα μανταρίνια διάφανα, κλείνω το μάτι και αφήνω στην κατσαρόλα το μίγμα να κρυώσει, για ένα βράδυ. Την επόμενη βλέπω αν η μαρμελάδα  έχει αφήσει νερά το μίγμα τη βράζω για 15min περίπου , ώστε να δέσει και πάλι. 

Γεμίζω καθαρά βάζα όσο είναι ζεστή και τα κλείνω. Αφήνω να κρυώσουν εκτός ψυγείου και τα διατηρώ μέσα στο ψυγείο, διότι η αναλογία ζάχαρης που έχω χρσιμοποιήσει δεν είναι  η κλασσική, αλλά χρησιμοποώ πολύ λιγότερη ζάχαρη, και έτσι εξασφαλίζω τη διατηρησιμότητα της μαρμελάδας με την ψύξη.

Ακόμη η μαρμελάδα αυτή, αποτελεί και μιά εξαιρετική πρόταση για ένα υπέροχο δώρο σαν αυτό που βλέπετε, συνοδεύοντάς την με μια πιατελίτσα γλυκά (είναι τα κεράσματα με καρύδα που θα βρείτε εδώ http://christiespicnic.blogspot.gr/2014/09/blog-post_12.html) και ίσως και ένα μπουκάλι κρασί.




Στην επόμενη ανάρτησή μου: Αρωματικές φλούδες μανταρίνι σε σιρόπι


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου