Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μανταρίνι Αρωματικό: Υπέροχες, Ευωδιαστές φλούδες μανταρίνι σε σιρόπι

Η συνταγή μου σήμερα, είναι η συνέχεια της ανάρτησής μου με τη μαρμελάδα μανταρίνι. Νομίζω πως οι φλούδες μανταρίνι είναι μιά έκρηξη γεύσης και φρεσκάδας στο στόμα. Κατά την άποψή μου αποτελούν το ιδανικό κλείσιμο για ένα γεύμα (ή δείπνο), μιάς και καθαρίζουν την γεύση και γεμίζουν με άρωμα το στόμα.

Ακόμη το μανταρίνι είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο φρούτο, συμβάλλει εκτός των άλλων και στην καλή πέψη,  οπότε είναι ιδανικό για κατανάλωση μετά το φαγητό.

Η αλήθεια είναι πως πάντα με ενθουσιάζει το να χρησιμοποιώ και κυρίως να μετατρέπω σε κάτι ιδιαίτερα νόστιμο και γευστικό, ένα υλικό που σε κανονικές συνθήκες το πετάμε, όπως είναι οι φλούδες του μανταρινιού. Γιαυτό , την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μανταρίνια, για 2-3 ημέρες, βάλτε ένα σκεύος που να κλείνει καλά στο ψυγείο και φυλάξτε εκεί όλες τις φλούδες που θα έχετε κάθε φορά που κάποιος στο σπιτι καθαρίζει ένα μανταρίνι.

Η διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται το γλυκό αυτό, είναι απλή και γρήγορη, και το αποτέλεσμα νομίζω θα σας ενθουσιάσει.

ΥΛΙΚΑ 
Φλούδες από 10 μανταρίνια (που θα κόψετε σε όσο γίνεται πιό ομοιομορφεςμακρόστενες λωρίδες)
Ζάχαρη 
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω τις φλούδες σε μακρόστενες, λεπτές λωρίδες -σαν σπιρτάκια- και τις βάζω για 6 ώρες σε ένα σκεύος με νερό και τις αφήνω. 
Μετά από τις 6 ώρες, στραγγίζω τις φλούδες - κρατάω το νερό- και τις ζυγίζω.
Σε μιά κατσαρόλα, βάζω τις φλούδες με νερό τόσο, όσο ήταν το βάρος από τις φλούδες (δηλ. αν ήταν 250g οι φλούδες, βάζω 250g νερό). Αφήνω να βράσουν για 10-15 min, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάζω τις φλούδες με μια τρυπητή κουτάλα, φροντίζοντας να μην έχουν πολλά νερά.

Ζυγίζω το νερό που έχω στην κατσαρόλα και προσθέτω -αν χρειάζεται, ώστε να γίνει , σε βάρος, οσο και οι φλούδες και προσθέτω  ζάχαρη, άλλη τόση όσο και το βάρος από τις φλούδες . Αφήνω λίγο να βράσει το σιρόπι αυτό και όταν αρχίσει να δέσει λίγο -να γίνεται λίγο πιό πυκνό- ρίχνω μέσα και τις βρασμένες φλούδες. 

Αφήνω να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 min, περίπου, μέχρι οι φλούδες να γίνουν διαφανες και το σιρόπι να δέσει. Κλείνω το μάτι και αφήνω να κρυώσει το γλυκό. Μετά από 5-6 ώρες το ξαναβλέπω . Αν το σιρόπι έχει αραιώσει, ξαναβράζω για 10min. Αν όχι το βάζω σε βάζα.

Είναι εξαιρετικό σαν γλυκό μόνο του, πάνω από γιαούρτι , αλλά και σαν διακόσμηση σε διάφορα γλυκά.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου