Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η πιο φρουτένια , νόστιμη και δροσιστική γρανίτα σε δύο γεύσεις: Φράουλα και Λεμόνι


Οι γρανίτες είναι εδώ και χρόνια αγαπημένο καλοκαιρινό ... παιχνίδι στο σπίτι μου. Η κόρη μου τρελλαίνεται με τη γεύση της φράουλας αλλά και με το πορτοκάλι , ακόμη και με το λεμόνι.

Εγώ πάλι χαίρομαι που τις αρέσουν τόσο οι σπιτικές μας γρανίτες, γιατί πραγματικά, αν συγκρίνω τις έτοιμες με τον ελάχιστο χυμό φρούτου και το χρώμα και άρωμα φρούτου, με τις σπιτικές που φτιάχνουμε με ώριμα, νόστιμα και θρεπτικά φρούτα , η σύγκριση είναι συντριπτικά υπέρ των σπιτικών.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως περιέχουν ζάχαρη. Η ποσότητά της όμως είναι "αντιστρόφως ανάλογη" με το βαθμό ωριμότητας των φρούτων που χρησιμοποιώ. Όσο λοιπόν πιό ώριμα τα φρούτα , τόσο πιό πλούσια σε  φυσικά  σάκχαρα, οπότε και η γεύση και τα αρώματά τους είναι πιό έντονα και η ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης , περιορίζεται. 
Προσοχή, όμως: αναφέρομαι σε ώριμα και όχι υπερώριμα φρούτα γιατί τότε είναι ακατάλληλα για τις γρανίτες.

Φυσικά οι δυνατότητες και οι συνδυασμοί είναι ανεξάντηλητοι . Το μόνο που χρειάζεται κατά την άποψή μου, είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιηθούν να  έχουν έντονη γεύση και άρωμα, ώστε να έχει γευστικό ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή που σας δίνω αφορά τα φρούτα από τα οποία παίρνουμε χυμό όπως: πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι ανάλογη με το πόσο ξινό είναι το φρούτο (π.χ. λεμόνι) , και δοκιμάζοντας μπορείτε να το φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας.

Συνήθως για τα παιδιά φτιάχνω τις γρανίτες στις ειδικές φορμίτσες ,γιατί τους αρέσει περισσότερο έτσι σερβιρισμένη παρά σε μπωλάκι με κουτάλι.
Όμως μια ποσότητα πάντα την βάζω σε ένα πλαστικό δοχείο που κλείνει πολύ καλά, ώστε να την σερβίρω στους μεγάλους, μιας και είναι το ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.

Οι γρανίτες όμως είναι ακαταμάχητες και για τους μεγάλους, και σε λίγο διαφορετική μορφή ! Με το κατάλληλο σερβίρισμα και την προσθήκη (ή όχι ) αλκοόλ, γίνονται ένα υπέροχο , δροσιστικό ποτό.  Έτσι σε ένα ψηλό ποτήρι με σόδα μπορώ να έχω μιά παγωμένη -κυριολεκτικά- λεμονάδα, ή σε ένα ποτήρι του Martini αν χτυπήσω μια γρανίτα φράουλα με λίγο φρέσκο δυόσμο και προσθέσω λίγο αφρώδες λευκό κρασί (ή βότκα ή τζιν), φτιάχνω εύκολα και γρήγορα ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ποτό, που θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους μου με τη δροσιά και την έντονη φρουτένια γεύση του.


ΥΛΙΚΑ

1000 g χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι ή φράουλες καθαρισμένες και κομμένες
750 g Νερό
750 g Ζάχαρη * (ή αντίστοιχης γλυκύτητας Στέβια) 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Γρανίτα λεμόνι: Βράζω τη  ζάχαρη με το νερό για 10 min, προσθέτοντας και ξύσμα από 2-3 λεμόνια ή πορτοκάλια  , ανάλογα με το φρούτο που χρησιμοποιώ.
Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και αναμιγνύω με το χυμό. 
Γρανίτα Φράουλα:  Βράζω τη  ζάχαρη με το νερό για 10 min. Στο μπλέντερ βάζω το σιρόπι -αφού κρυώσει καλά- και τις φράουλες , και πολτοποιώ, προσθέτοντας και 3 Κ χυμό λεμόνι. Πρέπει το μίγμα να ειναι πηχτό χωρίς κομματάκια.
 
Ανακατεύω πολύ καλά. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω και άλλη ζάχαρη. Πρέπει να πάρετε υπόψη σας πως όταν παγώσει θα φαίνεται λιγότερο γλυκειά ή γεύση, από όταν είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τοποθετώ στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά και στο ενδιάμεσο ανακατεύω καλά , να επιβεβαιώσω πως έχει γίνει η ανάμειξη σωστά.
Γεμίζω τις θήκες με τις γρανίτες και ένα μέρος το τοποθετώ σε ένα πλαστικό δοχείο που κλείνει καλά. Σε 4-5 ώρες οι γρανίτες στις θήκες είναι έτοιμες.
Η γρανίτα στο δοχείο χρειάζεται ένα καλό ανακάτεμα μετά από αυτό το διάστημα, για να αποκτήσει πιό ωραία υφή. 
Ξαναβάζω στην κατάψυξη και μετά από άλλες 4-5 ώρες είναι έτοιμη και αυτή.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου